10 Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi

Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Kulit gatal yang juga dikenali sebagai pruritus selalunya disebabkan oleh keadaan kulit seperti kulit kering (xerosis), ekzema (dermatitis), psoriasis, kudis, parasit, melecur, parut dan gigitan serangga. Ia juga boleh berlaku kerana penyakit dalaman, gangguan saraf, gangguan psikiatri seperti kemurungan, kerengsaan dan tindak balas alahan.

Penggunaan ubat gatal kulit juga memiliki kesan sampingan. Oleh itu, pastikan anda telah mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar kulit sebelum menggunakan ubat-ubatan di bawah. Ubat gatal kulit paling berkesan boleh didapati di farmasi, shopee dan klinik. Di bawah adalah 10 ubat gatal kulit paling berkesan di farmasi.
1. Clemira Eczema Care


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Clemira Eczema Care mengandungi 7 jenis herba dan menggunakan formula “Ramuan Tradisional” yang dijamin berkesan untuk merawat penyakit kulit seperti eczema, kurap, panau, raum, biji merah dan lain-lain. Selain itu, Ia juga berfungsi untuk menenangkan kulit, meringankan kegatalan, mengawal penyebaran bakteria dan menghidrasi kulit. Clemira Eczema Care adalah pilihan utama untuk merawat penyakit kulit, dan juga mengembalikan kulit anda yang sihat.
2. Hurix's Skin Ointment


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Hurix's Skin Ointment digunakan untuk rawatan jangkitan kulat pada kulit (seperti tinea pedis dan tinea corporis), psoriasis dan ekzema. Ia mengandungi Asid Salisilik yang membantu kulit menumpahkan sel-sel mati dari lapisan atas dan dengan mengurangkan kemerahan dan bengkak (keradangan).

Ubat gatal ini juga mengandungi Asid Benzoik yang membantu mencegah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Kedua-dua kombinasi (Asid Salisilik & Asid Benzoik) ini digunakan untuk merawat kerengsaan dan keradangan kulit yang disebabkan oleh luka bakar, gigitan serangga, jangkitan kulat, atau ekzema.
3. Nixoderm Ointment


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Nixoderm Ointment digunakan pada kulit dan kulit kepala untuk merawat jerawat, bintik hitam, gatal-gatal, ruam, dan kurap. Kerana ia termasuk asid benzoik, ia mempunyai kualiti antikulat. Asid salisilik agen keratolitik digunakan untuk merawat dan mencegah jerawat. Sulfur yang telah dimendakkan adalah agen antiseptik, antikulat, dan parasit yang sederhana. Ubat gatal kulit ini tidak meninggalkan kesan berminyak atau melekit pada kulit.
4. Suu Balm Itch Relieving Moisturising Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Suu Balm adalah pelembap ceramide yang direka untuk sesiapa sahaja yang mempunyai kulit kering dan gatal, untuk memberikan kelegaan gatal-gatal cepat dan membantu meningkatkan kekerapan pelembapan. Hentikan kitaran gatal dan garu boleh mencegah kulit daripada terluka akibat menggaru.

Suu Balm mengandungi bahan khusus untuk memberikan kelegaan cepat gatal – mentol – yang bertindak dengan menyejukkan kulit, dan mencetuskan reseptor dalam saraf dalam kulit, menyekat penghantaran isyarat gatal ke otak. Pada masa yang sama, Ceramides membantu memulihkan kelembapan kulit.
5. Atopiclair Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Atopiclair ialah krim bukan steroid baharu yang direka untuk melegakan simptom dan tanda-tanda ekzema (dermatitis atopik) dan dermatitis alahan (dermatitis kontak) dan psoriasis. Krim bukan steroid Atopiclair membantu melegakan kulit kering dan berlilin dengan mengekalkan persekitaran kulit yang lembap, yang bermanfaat untuk proses penyembuhan.

Atopiclair ialah rawatan bukan steroid yang unik, terbukti secara klinikal, yang boleh digunakan semasa fasa suar dan remisi dermatitis atopik (ekzema). Ia bebas steroid, bebas bau dan bebas paraben, selamat walaupun untuk bayi* dan melegakan kegatalan, pedih dan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan kulit. Bahan utama ialah Asid Glycyrrhetinic, yang terbukti sifat anti-radang dan anti-gatal dan Asid hyaluronik, dengan sifat pelembab yang kuat.
6. Egoderm Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Krim Egoderm adalah krim lembut bebas kortikosteroid yang telah dirumus untuk mengurangkan keradangan dan melegakan kerengsaan dan gejala keadaan kulit biasa seperti dermatitis, terutamanya muka atau tangan, ekzema yang berterusan serta, ruam kosmetik atau bercukur dan ia boleh digunakan sebagai terapi penyelenggaraan untuk kulit kering dan bersisik.
7. Ceradan Skin Repair Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Ceradan Skin Barrier Repair Cream adalah pelembap seramide-dominan secara saintifik dalam 3:1:1:1 nisbah lipid kulit penting (seramide, kolesterol, asid lemak percuma). Ia terbukti secara klinikal untuk membina semula halangan pelindung kulit, mengurangkan gejala dan kejadian nyalaan. Sesuai untuk kulit terdedah ekzema, kulit kering dan sensitif.

Sapukan dua kali sehari pada semua bahagian kulit termasuk muka. Gunakan secara teratur untuk membina semula fungsi penghalang kulit. Ubat gatal kulit paling berkesan di farmasi ini sesuai untuk semua peringkat umur. Digunakan bersama-sama Ceradan Menenangkan gel untuk melegakan kegatalan dan Ceradan Pembersih Pelembap untuk membina semula fungsi halangan kulit.
8. Pinetarsol Solution


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Pinetarsol Solution membantu mengurangkan kemerahan dan melegakan kegatalan sambil membersihkan kulit dengan lembut. Sesuai untuk digunakan pada seluruh badan, ia adalah cara yang berkesan untuk merawat kawasan besar kulit merah dan gatal. Ia memastikan pH-seimbang untuk mengekalkan perlindungan semula jadi kulit dan disyorkan untuk kulit normal hingga berminyak.

Ubat gatal kulit di farmasi ini membantu melegakan kegatalan dan keradangan yang berkaitan dengan pelbagai keadaan kulit, seperti dermatitis, ekzema, psoriasis, cacar air, ruam lampin, selaran matahari, panas berduri, gatal-gatal, gigitan serangga, kegatalan dubur dan alat kelamin. Ia membersih dengan lembut tanpa merengsakan kulit yang meradang seperti sabun.
9. Jolicare Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Krim ekzema dengan formula herba semulajadi. Cara yang lebih berkesan untuk merawat keadaan kulit ekzema anda. Hilangkan gatal2, bunuh bakteria, baiki kulit kering, lembapkan kulit dan legakan Radang. Ubat ini terbukti Berkesan untuk kulit gatal, dermatitis, ekzema, alahan, kurap, jangkitan kulat, ruam, kudis, tinea versicolor, kaki athlete, gigitan serangga dan psoriasis.
10. Sumifun Eczema Cream


Ubat Gatal Kulit Paling Berkesan Di Farmasi


Sumifun Eczema Cream sesuai untuk dermatitis akut atau kronik, ekzema, tinea manus, tinea badan (noda peluh), psoriasis, pengelupasan, lepuh, kaki busuk, kaki gatal, pruritus vulva, buasir, panas berduri, kulit gatal. Ubat gatal kulit ini digunakan untuk Anti-bakteria, pensterilan kulit dan mengurangkan keradangan. Ia diperbuat daripada herba semulajadi.
Terbaru Lebih lama